درمان بیماریهاى بیضه و آلت در طب سنتی
نوامبر 21, 2013
داروهاى ضد سرطانى بطور عموم در طب سنتی
نوامبر 29, 2013
نمایش همه

علت این بیمارى زیاد و متعدد بوده و شناسائى آن لازم است زیرا براى معالجه و درمان ، با شناخت علت آن مى توان نتیجه مطلوب را به دست آورد مثلا ورمهاى موضعى با ورم عمومى بدن یا ورم هاى داخلى و خارجى بدن با هم فرق داشته ، لذا محل استقرار ورم مهم است . ضرب خوردگیها، تصادفات ، تصادمات ، همه باعث ورم موضع آسیب دیده مى گردند، شکستگى هاى استخوانى تواءم با ورم و خون مردگیهاى زیر پوستى و همراه با برآمدگى ، آبسه ها، عفونتها، پیدایش مایه در انساج همه تواءم با ازیاد حجم خواهند بود، گستردگى و وسعت دامنه ورمها و متفاوت بودن درمان آنها، توجه خاصى را به خود جلب مى نماید!
اگر ورم سطحى باشد با چشم دیده مى شود و اگر عمقى باشد از روى علائم و آثار آن پى به وجودش برده مى شود. ورمهائى که داراى مبداء بلغمى بوده و در رسوبات و ترکیبات آنها بلغم بکار رفته است که در حقیقت جمع شدن مواد لنفى مى باشد معمولا بدون درد بوده ولى بیمار سنگینى خاصى را احساس مى کند اگر عامل بیمارى زا و رسوبات حاصله در محل تورم از مواد سوداوى باشد با صلابت و سفتى همراه است و آثار دیگر، سودا، در بیمار مشهود مى باشد.
درمان :
درمان این بیمارى با احتیاط و در عفونت هاى شدید بایستى از داروهائى شیمیائى استفاده شود مثل ورم عمومى بدن به علت نارسائى حاد کلیه و یا ورمهاى شدید مفصلى در روماتیسم حاد و غیره .
داروهاى گیاهى کمکى به کم کردن ورم و گاهى در از بین بردن آنها کمک شایانى مى نمایند از جمله جوشانده حب الغار، گل بومادران ، افسنطین ، زیره ، ریشه ایرسا، کرویا، پودینه ، مرزنجوش این داروها در ورمهاى بلغمى (به علت جمع شدن لنف ) بسیار نافع است ، ضماد زیره ، ضماد بومادران ، گوگرد و انیسون براى این نوع ورم ها بسیار مؤثر است .
توجه باید دانست که گل بومادران در هنگام احتراق یا موقعى که آن را پودر کرده موضعا به کار برند حرارت بسیار زیادى از خود خارج مى کند زیرا ثابت شده است که داراى خاصیت اشعه مادون قرمز مى باشد.
نسخه :
روغن بادام ، روغن بومادران ، به نسبت مساوى کرده آرد باقلا و کمى سرکه اضافه نموده بپزند تا به شکل خمیر در آید به موضع ورم ضماد نمایند در همان روزهاى اول آثار بهبودى و کم شدن تورم مشهود خواهد شد این دستور براى ورم بیضه (اورکیت ) نیز بکار مى رود.
در ورم هائى که به علت خونریزى زیر پوستى ایجاد شده باشند داروهاى رادع مثل صندل سرخ و سفید فوفل ، گل ارمنى ، مامیثا، آقاقیا، گل سرخ و غیره بکار مى رود بعضى ها معتقدند که رادع و مرخى با هم داده شود (یعنى داروى پخش کننده و شل کننده با هم بکار برند).
داروهاى مرخیه (شل کننده )
مثل آرد جو، گشنیز تر، گل خطمى ، گل پنیرک و غیره .
داروهاى محلله مرخیه (شل کننده و حل کننده )
مثل بابونه ، اکلیل ، تخم شوید و غیره .
داروهاى مرخیه محلله
مثل آرد باقلا، آرد خطمى ، گل پنیرک (خبازى ) بابونه و غیره .
داروهاى محلله
مثل بابونه اکلیل ، تخم شنبلیله و غیره .
رعایت دستورات زیر براى ورمها بطور کلى لازم است .
۱ – در ابتداى بیمارى هنگام پیدایش و شروع باید از داروهاى رادع استفاده شود.
۲ – در استقرار ماده از داروهاى رادع و مرخمى .
۳ – در انتهاى بیمارى محلل مرخمى .
۴ – که مرحله انحطاط است محلل تنها بکار برند.
اگر ماده به تحلیل نرود و ورم تمام نشود از داروهاى منضج یا پزنده مثل (تخم کتان ، انجیر، چلغور کبوتر و غیره ) استفاده تا ماده پخته سرباز کند اگر در این حال هم سرباز نکند بایستى محل تورم را که مسلما با چرک زیادى تواءم است ، شکافت . و این شکافتن موقعى فرا مى رسد که : داروى منفجره داده شده باشد اگر با داروى منفجره چرک خارج نشد نوبت شکافتن فرا مى رسد.
در ورمهاى با علت خون مردگى ، خرفه را کوبیده در سرکه محل کرده ضماد نمایند یا در داروهاى رادع گذشته را ضماد کنند اگر خون مردگى تواءم با درد شدید و التهاب باشد آب گل خطمى یا آب برگ خرفه یا کاهو یا ترشک یا خشخاش به کار برند.
نسخه مرهم رادع
گل ارمنى ۱۰ گرم
گل مختوم ۱۰ گرم
خون سیاوشان ۵ گرم
روغن گل ۵۰ گرم
موم ۵ گرم
داروها را کوبیده در مقدار کافى سرکه حل کرده به صورت مرهم در بیاورند و استعمال کنند.
نسخه رادع
گل ارمنى ، سفیده تخم مرغ ، روغن گل ، روغن بنفشه ، کاهو.
جالینوس عقیده دارد که : اگر خون مردگى و ورم با درد شدید همراه باشد از داروهاى ملینه استفاده شود مثل آرد جو پخته شده در شیر تواءم با سفیده تخم مرغ و لعاب اسپرزه ، پس از اینکه این مرهم خشکید، براى تسکین درد از ضماد گل بنفشه نیز مى توان استفاده نمود.
نسخه :
گل بنفشه ۱۰ گرم
گل بومادران ۵ گرم
مغزناخنک ۱۰ گرم
تخم کتان ۲۰ گرم
تخم شنبلیله ۲۰ گرم
گل خطمى ۵ گرم
پخته ضماد نمایند.
اگر خون مردگى به له شدگى نسج تواءم باشد و مدتى جریان خون قطع گردد و تغذیه عضو آسیب دیده دچار اختلال شود، پوسیدگى و سیاه شدگى در عضو پیدا شده که باعث غانغاریا (کانگرن ) مى گردد. در اینجاست که بایستى عمل جراحى انجام پذیرد. قبل از شروع کانگرن در صورتیکه عضو گرم باشد و جریان خون کمى در آن برقرار باشد و عضو گندیدگى و سیاه شدگى نداشته باشد محل ورم را شرط زده یعنى تا حد امکان کارى کنند که از آن محل خون جارى شود تا خونهاى سیاه و فاسد شده خارج گردد، سپس از دستورات زیر پیروى کنند.
نسخه براى جلوگیرى از کانگرن
این داروها مانع عفونت و قاطع رطوبت یا ترشحات و گندیدگى هستند. مثل آرد گرسنه ((گاودانه )) سکنجبین یا مازو و گل ارمنى و زاج از هر کدام ۵ گرم نرم کوبیده در ۲ قاشق عسل حل کرده ضماد نمایند.
اگر رنگ ورم آبى باشد مرتبا آن را با آب گرم شستشو داده از آرد عدس که در عسل حل کرده باشد ضماد کنند اگر ورم رو به سفتى گذارده باشد باید گاهى ملین و زمانى از محللها ضماد کنند تا سفت تر نشود زیرا سفت شدن ورم باعث نرسیدن خون و شروع کانگرن خواهد شد و اگر کاملا کانگرن پیش آمد باید هر چه زودتر قطع عضو نمایند تا سبب آسیب سایر اعضاء نشود.
ورم با علت صفرا که شکل آن شبیه باد سرخ مى باشد، درمان با شربت بنفشه ، عناب ، شربت لیمو و نارنج به مدت سه روز بعدا کدوى رنده کرده و آب برگ خرفه و کاهو و بارهنگ و تاجریزى و گشنیز و صندل و فوفل با لعاب اسپرزه و قدرى سرکه ضماد نمایند در اینجا به ضمادهاى حل کننده احتیاجى نیست .
ورم غدد لنفاوى (پشگ )
علت پیدایش این ورمها دفاعى است که بدن در مقابل ورود میکروبها، انگلها، قارچها و غیره از خود نشان میدهد معمولا هر جا پشگى وجود داشته باشد زخم ، عفونت و آثار ورود میکروب به بدن را بایستى در آنجا جستجو کرد. عفونتهاى داخلى بدن و بیماریهاى بدخیم و بیماریهاى خونى و غیره غدد لنفاوى بدن را بزرگ مى نماید در هر صورت با مشاهده و لمس ‍ پشگها، بایستى به عفونتها مشکوک شده راه درمان ، پیدا کردن علت اصلى و رفع آن و پاکسازى بدن از خلط غالب است ، سپس داروهاى مرخى مثل گل خطمى ، گل بنفشه و تخم مرو را با موم و روغن مخلوط کرده ضماد نمایند استعمال و به کار بردن داروهاى رادع در اینجا ممنوع است مخصوصا اگر تعداد پشگها زیاد باشد.
پس از دادن داروهاى مرخى (داروهاى شل و نرم کننده ) بایستى داروهاى محلل به کار برند اگر غدد لنفاوى رو به کوچک شدن گذارده و جمع شوند، منضج و منفجر کننده بکار برند. در ورمهائى که مبداء آنها زخم و عفونت یا عامل دیگر باشد ۱۰ گرم زرنباد را کوبیده در آب خمیر کرده ضماد نمایند یا برگ توت سیاه سائیده ضماد نمایند اگر بخواهند سرباز کند از گذاردن ضماد برگ توت موقعى که پشک خوب نرم شده باشد استفاده کنند ضماد برگ شانه یا تخم کتان ، اسپرزه ، گل خطمى و خمیر ترش مفید است یا آجر را پخته نرم کوبیده با روغن کرچک خمیر کرده ضماد نمایند تا باعث پخته شدن و سرباز کردن پشگ گردد.
مالش پشگها بطور عموم با روغن زیتون اکثرا مفید واقع مى شود.
این نکته لازم به تذکر است که با دادن مبردات و رادعات ، چون صندل ، آقاقیا، فوفل ، گل ارمنى ، گلاب ، آب گشنیز و کاهو در ابتداى شروع بیمارى یعنى زمانى که پشگها در حال بزرگ شدن هستند خیلى مفید و مؤثرتر است . هنگامى که بیمارى استقرار پیدا کرد دادن محلل ها مثل بابونه ، گل خطمى ، تخم شنبلیله ، مغزناخنک توصیه مى گردد در این موقع فقط داروهاى حل کننده مؤثرند اگر تورم با درد و فشار همراه باشد، منضجاتى مثل بزرگ ، تخم شنبلیله ، انجیر، شیر مرو به محللها اضافه نمایند.
ضماد
این داروها که در این ضماد به کار برده مى شوند، داراى چند خاصیت مى باشند از جمله تومورهاى ابتدائى را تحلیل برده و تومورهاى نرم شده را منفجر نموده و آنها که نیمه خام شکافته شده باشند نرم نموده آماده سرباز کردن مى نماید این داروها عبارتند از گل شیره ، انگور (گلى است که در ظرفهاى شیره انگور ته نشین شده است ) تخم شنبلیله ، تخم کتان از هر کدام ۱۵ گرم صبر زرد، صابون مقل ، ریوند از هر کدام ۵ گرم همه را نرم کرده در گل شیره انگور ریخته ضماد نمایند، اگر بخواهند تومورى سرباز کند از داروهاى زیر بکار برند.
قرفه ، اسپرزه ، تخم شنبلیله ، صبر یا مقل و آرد جو و صابون و پیاز پخته .
دمل
میکروبها، قارچها، باکتریها و همه عوامل چرک زا باعث به وجود آمدن اینگونه تومورها مى گردند. گاهى این تومورها بزرگ شده و به صورت تومور چرکین که پس از سرباز کردن سوراخ سوراخ مى باشد، روى بدن پیدا مى شوند که اکثر آنها را با شکافتن و فتیله گذاردن میتوان درمان نمود این دملها را کفکیرگ گویند.
درمان :
مبارزه با خلط غالب یعنى عامل بیمارى زا و رسوبات املاح اضافى و عواملى که باعث بهم خوردگى فرمول خونى شده باشند از قبیل کم شدن ها یا زیاد شدنها و هرگونه تغییراتى که باعث به وجود آمدن بیمارى شده باشد ((مثل میکروبها)) خلط غالب نامند این دگرگونیها همه در اثر خلط غالب یا عامل بیمارى زائى است .
سه روز اول را با داروهاى رادع مثل فوفل ، صندل ، برگ خرفه ، تاجریزى (همه را نرم کوبیده در گلاب حل کرده به صورت ضماد بکار برند) از روز سوم لعاب اسپرزه یا مفید تخم مرغ آمیخته روى تومور گذارند تا در تسکین درد کمک نماید و ماده محتوى تومور را جمع نماید موقعى که ماده جمع شد یعنى تومور به قوام طبیعى خود رسید و تورم اصراف آن کم شد مى توان داروهاى منضج بکار برد تا در پخته شدن محتویات محل تورم کمک نماید. با این معالجه بایستى غده متورم سرباز کند در غیر اینصورت لاجرم با عمل جراحى شکافته و چرک آن خارج میگردد.
پس از سرباز کردن در صورتى که عفونت و چرک زیادى هنوز در غده باقى ماده باشد درمان زیر را بایستى بکار برد.
مر ۱۰ گرم
صبر زرد ۱۰ گرم
مازو ۱۰ گرم
گلنار ۱۰ گرم
زردچوبه ۵ گرم
همه را نرم کوبیده روى زخم بپاشند.
نسخه براى روئیدن گوشت نو بر زخم ها
کندر، ایرسا، آرد گرسنه یا گاودانه ، زراوند، جاوشیر، یکى یا چند تاى از این داروها را جوشانده زخم را به وسیله آن بشویند.
براى حل و از بین بردن غده ها معتقدند که در غده هاى صفراوى رادع بایستى سرد و تر و در دموى سرد و خشک و در سوداوى گرم و تر و در بلغمى مزاجها رادع گرم و خشک به کار برند و سه گونه رادع وجود دارد خاص ، قوى ، ضعیف .
در دملهاى زیر استعمال رادع مضر بلکه مهلک است .
۱ – دملى که در دستگاه منى ساز باشد.
۲ – دمل هاى سمى یا عفونى .
۳ – دمل بحرانى .
۴ – دملى که از ماده غلیظ باشد.
۵ – دملى که ماده او پخش اعضاء گردد یا تومورهاى چرکى که ممکن است چرک و میکروبهاى موجود در آن منتشر در سایر اعضاء به وسیله خون گردد.
۶ – دملهائى که از ضربه پدید آمده باشند (زیرا ممکن است مواد سمى که در اثر له شدن تارهاى عضلانى ، گلبولها و سلولهاى منطقه آسیب دیده وارد خون شود).
۷ – دملهاى امتلائى ، زیرا بدن در اینجا کشش ماده بیمارى زائى را ندارد.
۸ – دملهائى که در بدنهاى ضعیف و لاغر باشد.
۹ – دمل هاى نزدیک حواس پنجگانه .
۱۰ – دمل هاى خطرناک .
براى حل شدن و از بین رفتن دملها در شروع مرض رادع و محلل بکار برده مى شود تا زود نتیجه درمان مثبت شود در زمانى که حجم تومورها در حالت پیشرفت مى باشد رادع دو برابر محلل بکار برده مى شود در انتها و پایان بیمارى رادع و محلل برابر هم و در پایان و دوران انحطاط بایستى محلل انها بکار برند در صورتى که سفتى یا درد یا براقى محل وجود داشته باشد مى توان چند روزى داروى منضج روى آن قرار داد و کمى داروى رادع رقیق شده نیم گرم نیز جایز است .
گفتار جوانس
((محلل آن است که ماده غلیظ را به حرارتى ضعیف ، رقیق کرده تنقیح مسام نموده دفع کند، پس معتدل مائل به نرمى و رقیق الجوهر باشد)) توجه را بدین طریق معطوف مى دارد که محلل خاص ، گرم و خشک است (به درجه سوم ) لذا بایستى موقعى به کار رود که تحلیل قوى لازم باشد محلل معتدل داروئى است که براى از بین بردن دملهاى حاد و رقیق که در زیر جلد وجود داشته باشند بکار مى رود.
ادویه محلله
بر نجاسف ، مغز ناخنک ، پودینه ، شبت ، کرفس ، سیر، پیاز، اسطوخدوس ، افسنطین ، اذان الغار، انیسون و سرکه ، پى زر، گل بنفشه ، مغز حرام ، یا کلم پخته و شاهى و سفیده تخم مرغ .
تخمه جات محلل : مثل بادیان ، تخم شنبلیله ، تخم گشنیز، انیسون ، زیره ، تخم خطمى و غیره .
ریشه هاى محلل : ریشه گاوزبان ، ریشه خیاردشتى ، ایرسا، ریشه فاشرا، ریشه شلغم .
آردهاى محلله : آرد جو، آرد باقلا، آرد سبوس گندم ، مغز نان ، آرد فندق و غیره .
صمغهاى محلل : لادن ، موم ، زوفاى تر، اوشق ، جاوشیر، مقل و غیره .
روغن محلل : روغن بادام ، برنجاسف ، روغن شبت ، روغن مرزنجوش ، روغن سداب و غیره .
مراهم محلله : مرهم جیوه و ورقهاى سرب و غیره .
شحوم محلله : پیه مرغ ، پیه پرندگان ، پیه کلیه گوسفند، پیه گوساله ، زهره گاو، پشم کهنه میش و غیره .
دستورات کلى براى معالجه یک دمل
در بدو شروع از زردچوبه سائیده شده در روغن کنجد به صورت ضماد استفاده کنند یا گل و لاى ته نشین شده در ظرفهاى انگور و با خردل سائیده ضماد نمایند یا مقل و کنجد سیاه سائیده بکار برند تا دمل نضج یافته (شل شده ) و به اصطلاح پخته و سرباز کنند یا صابون و سرب را پخته براى رسیدن دمل به کار برند. ممکن است این دملها در داخل بدن در دستگاه ادرارى تناسلى و ریه و در روده ها و گاهى در مغز ایجاد شده باشد که در اثر عفونت ، سرانجام به گند تمامى خون بدن انجامیده باعث هلاکت گردد در صورت وجود چنین دملهائى علائم بیمارى خیلى شدیدتر و تب و گاهى لرز وجود خواهد داشت .
تومور یا دمل دستگاه گوارشى ممکن است سرباز کرده چرک از راه مدفوع خارج شود. در صورتیکه دملى در روده ها پیدا شود و باعث نفخ و درد شدید گردد، داروهاى زیر براى کم کردن نفخ ، گاز و درد مفید خواهد بود.
نسخه :
زیره ۵ گرم
بادیان ۵ گرم
زنیان ۵ گرم
کرویا (شاه ریزه ) ۵ گرم
تخم شبت ۵ گرم
بومادران ۵ گرم
اکلیل ۵ گرم
پس از نیم کوب کردن چهار روز صبح و عصر پس از جوشانیدن ، صاف کرده میل نمایند.
این داورها را نیز مى توان جوشانده صاف کرده به صورت تنقیه به کار برند.
دملهاى خارج از بدن را بایستى طبق روش درمان غدد متورم ، معالجه و پى گیرى نمود.

 

براى این کار اگر سخت باشد با روغن پیه مرغ ، روغن سداب ، یا روغن شبت محل را چرب نمایند و سپس مرزنجوش ، زیره ، برنجاسف ، نمک و اکلیل و روغن زیتون به محل ضماد نمایند. محل درد را با جوشانده گل گندم ، تخم شنبلیله ، بادیان ، کرویا، اسطوخدوس ، تخم شبت ، بومادران و سبوس گندم بشویند به علت فراوانى و کثرت تنوع دملها در زیر به چند گونه ضماد مؤثر براى تحلیل دملها اشاره مى شود.
نسخه :
گل سرخ ۲۰ گرم نرم سائیده در گلاب حل کرده کمى گرم نموده ضماد نمایند. صمغ عربى : آذاراقى و قنیل از هر کدام به نسبت مساوى نرم کوبیده پخته به کار برند. یا مغز تخم شنبلیله تخم کتان – گل خطمى ، گل پنیرک ، تاجریزى ، خردل ، اکلیل ، و کاکنج را به نسبت مساوى کوبیده در شیر پخته یا زبل حمام را در آرد جو آمیخته یا مغز پنبه دانه را در آب پخته یا زبل گوسفند و گل خطمى و برگ مورد را بهم آمیخته ضماد کنند، برگ کنار از بین برنده و خشک کننده چرک نیز مى باشد، دیگر پیاز پخته یا زنیان را در روغن کنجد بپزند، یا شلغم را به تنهائى پخته یا مالیدن روغن کرچک براى نرم شدن سفتى تومورها بکار برند.
یا اسپرزه ، روغن گل ، و سرکه یا مقل سائیده با صابون یا زبان گنجشک یا برگ گشنیز کوبیده پخته ضماد نمایند.
دملهاى معروف به نام خنازیر
براى درمان آنها از داروهاى پاک کننده بدن از سودا و بلغم استفاده مى شود و تقلیل مقدار غذاى روزانه کنند و از خشم و غضب و آواز بلند خوددارى نمایند و از پماد محلل زیر استفاده کنند.
تخم انجره ، خردل ، کف دریا، مقل ، زراوند، واشق به نسبت مساوى نرم کوبیده در روغن زیتون کهنه حل نموده تربد و کمى موم سفید اضافه کرده ضماد نمایند اگر ضماد منضج و منفجره لازم شد از آرد گندم ، آرد جو و روغن زیتون یا تخم کتان ، شنبلیله ، تخم مرو، ایرسا، را پخته قدرى زیل حمام اضافه کرده بکار برند (زیل حمام یعنى چلغوز کبوتر)
نسخه :
این داروها به صورت خوراکى براى خنازیر مفید و مؤثر است .
هلیله ۱۵ گرم
افتیمون ۱۰ گرم
آمله ۱۰ گرم
تربد ۵ گرم
بسفایج ۵ گرم
اسطوخدوس ۱۰ گرم
غدد خشک کننده گردن گوسفند ۱۰ گرم
غاریقون ۵ گرم
شیطرنج ۵ گرم
انیسون ۵ گرم
قرفه ۵ گرم
میخک ۵ گرم
جوز هندى ۵ گرم
هیل غرابى ۵ گرم
مصطکى ۵ گرم
همه را نرم کوبیده روزى ۱۵ گرم هر دفعه ۵ گرم به صورت کفلمه یا با مربا یا عسل میل کنند.
نسخه دیگر
تربد ۵ گرم
آنزورت ۱۰ گرم
ایارج فیقرا ۵ گرم
غاریقون ۵ گرم
شحم حنظل ۵ گرم
جاوشیر ۵ گرم
تخم تره ۱۰ گرم
همه را نرم کوبیده سپس روزى چهار گرم ۲ گرم صبح و ۲ گرم عصر کفلمه نمایند.
نسخه براى ضماد
خون سیاوشان ، گل ارمنى ، گل سرخ ، دانه مورد، تاجریزى ، گلنار برابر هم کوبیده در سفیده تخم مرغ حل کرده ضماد نمایند.
دملهاى کوچک به اندازه نخود گاهى بزرگ تر اما متحرک و بدون چسبندگى .
در اینجا تنقیه و پاکسازى خلط بلغمى کنند و حب غاریقون داده تا بزرگ نشود و بر روى آن ضمادهاى محلله گذارند اگر معالجه فوق نتیجه مثبت ندهد داروهاى پزنده چرک دهنده چنانچه قبلا بیان شده است یا روى این تومورها اوشق ، خاکستر ریشه کلم ، صابون ، روغن گل و کمى آهک آب ندیده مخلوط کرده روى تومور قرار دهند یا اوشق را در سرکه حل کرده ضماد کنند.
دملهائى که محتوى آنها چربى باشد (لیپوم ) قابل انفجار نیستند باید آنها را خارج نمود لیکن اگر زاج زرد را کوبیده با آب گشنیز روى آنها بمالند یا سنگبینج بر آنها ضماد کنند یا برنج را با دوغ پخته به صورت خمیر ضماد نمایند در کوچک شدن و از بین بردن آنها بى تاءثیر نیست .
غدد سرطانى
این تومورها از نظر طب گیاهى ورمى است سوداوى که از احتراق صفرا یا احتراق بلغم که اندکى صفرا نیز با آن سوخته شده باشد پدید مى آید و معتقدند که سوداى طبیعى به تنهائى عامل اصلى آن نمى باشد این بیمارى بدخیم در زنان در سینه و رحم و در مردان در پا و دستگاه گوارشى و دستگاه تناسلى ادرارى و گاهى در صورت دیده مى شود اما این قانون کلى نیست هر جا که میل او باشد، مى تواند نزول اجلال فرماید.
درمان :
امید است با پیشرفت دانش پزشکى روزى فرا رسد که بیمارى بدون درمانى وجود نداشته باشد.
ابوعلى سینا معتقد است که هر دردى با گیاهى درمان و هر گیاهى دردى را درمان خواهد کرد (به امید آن روز).
درمان مبتلایان سرطان و کم کردن خلط سوداوى
افتیمون ، را نرم کوبیده در ماءالجبین حل کرده مکرر بنوشند و از غذاهاى مولد خون رقیق مثل ماءالشعیر، سوپ مرغ ، سوپ گوشت بره و بزغاله ، شیره تخمه خرفه خیار و خربزه استفاده کنند و از خوردن مولدات سودا کاملا باید پرهیز کرد در ابتداء از ضماد ورق سرب حل شده در آب گشنیز و تاجریزى مرتب استفاده شود تا از بزرگ شدن آن حتى الامکان جلوگیرى کند (این دستور به صورت ضماد به کار مى رود).
مرهم اسفیداج (سفیداب قلع )
این دارو را با گل ارمنى و روغن زیتون و آب کاهو آمیخته ضماد کنند و از ضماد اشیاء قوى خوددارى نمایند، زیرا ممکن است باعث پراکندگى سلولهاى سرطانى شود. داروهاى گذشته را مى توان در اینجا نیز بکار برد لیکن باید توجه داشت ، داروئى بکار برده شود که باعث سفت شدن کامل تومور شده تا از این طریق جریان تغذیه غده مختل شود و منجر به گچى شدن (کالیفیکاسیون ) داخل تومور گشته تا از دست اندازى بجاى دیگر جلوگیرى به عمل آید و این روش وقتى مؤثر است که مبداء و منشاء اولیه تومور همان محلى باشد که دارو گذارده میشود در صورتى که این تومور از جاى دیگرى بدینجا آمده باشد هیچگونه معالجه اى سودبخش نخواهد بود.
داروئى که مى تواند تومور را از رشد و نمو باز دارد قبلا در این مبحث آمده است .
لیکن براى بهره بردارى بیشتر به شرح زیادترى احتیاج است .
روغن گل ۵۰ گرم ، آب گشنیز نصف لیوان ، آب تاجریزى نصف لیوان ، ورق سرب نازک ۲ عدد سربها را بایستى روى جسم خشکى بسایند و آب آن را به محلولهاى فوق اضافه کنند از این مایعات مرتبا روى محل بیمارى بمالند.
نسخه مشابه دیگر
سفیداب قلع ۵ گرم
کات کبود ۵ گرم
گل ارمنى ۱۰ گرم
مردارشنگ ۵ گرم
شادنج ۵ گرم
آب بارهنگ یک استکان
نشاسته ۱۰ گرم
صمغ عربى ۵ گرم
موم ۵ گرم
همه را نرم کوبیده در روغن گل ریخته آب بارهنگ را اضافه نموده روى محل درد ضماد کنند.
نسخه مشابه دیگر
کات کبود، گل ارمنى ، گل سرخ همه را نرم کوبیده در روغن گل ریخته یک خرچنگ را سوزانده خاکستر آن را به این داروها اضافه کرده ضماد نمایند.
نسخه ضد سرطان
گل همیشه بهار ۱۰ گرم یک فنجان عصر جوشانده به مدت زیادى مصرف نمایند تا ۱۰ گرم سورنجان در سرطانهاى سخت صبح و عصر ۵ گرم در سرطانهاى نیمه سخت جوشانده میل شود.
نسخه خیلى مهم
پنیر، مایه خرگوش ، را با ریشه کبر برابر هم سائیده در آب پخته به محل تومور سرطانى ضماد کنند.
نسخه خشک کننده تومورها
چنانچه گفته شد اگر بتوان هسته اولیه هر تومور سرطانى را به وسیله داروئى بى ضرر خشک کرده و از فعالیت باز داشت ، ممکن است به علت خفگى سلولهاى سرطانى و بى غذا ماندن آنها باعث از بین رفتن تومور گردد، داروهاى زیر کم و بیش داراى چنین خاصیتى هستند.
نسخه :
کات کبود ۱۰ گرم
سرب ۱۰ گرم
سفیداب قلع ۱۰ گرم
روغن وزغ یا روغن زرده تخم مرغ یک استکان
لعاب اسپرزه یک استکان
لعاب به دانه یک استکان
آب تاج ریزى یک استکان
در ظرف سربى حل کرده یا در ظرفى که در آن مقدارى سرب سائیده باشند، همه داروها را پخته مخلوط کرده روى تومور سرطانى قرار دهند و روزانه تومور را با آب تاجریزى ، آب برگ خرفه بشویند.
مرهم سرطان
خردل ، تخم انجره ، زراوند طویل ، کف دریا، اوشق ، مقل از هر کدام برابر نرم کوبیده در روغن زیتون خمیر کرده مقدارى موم آب کرده اضافه نمود ضماد نمایند.
براى شستشوى زخم هاى سرطانى
گزنه ، پر سیاوشان ، آب پیاز هر یک را به تنهائى جوشانده با آب آن زخم را شستشو نمایند، ضماد پوست اسب آبى یا آرد گرسنه به محل تومور مفید است .
نسخه براى شستشوى زخمهاى سرطانى
از تمام داروهاى خشک کننده مى توان استفاده کرد مثل آنزورت و ریشه ایرسا و گزنه ، و صمغ انجدان .
زخمهاى پیشرونده
این زخمها در اثر میکروب مخصوصى به وجود آمده در ۲۴ ساعت اول باعث نفوذ و خورده شدن نسج شده بطورى که در همان وحله اول باعث گود شدن زخمها مى گردد.
درمان :
گرداگرد محل زخم را اگر بسوزانند از پیشروى آن جلوگیرى مى شود، درون زخم را با آب جوشیده و سرکه رقیق شده بشویند تا ازاله عفونت و قطع رطوبت شود سپس گل ارمنى را کوبیده در برگ پخته شده کلم با کمى سرکه و مقدارى روغن گل ریخته ضماد نمایند.
سیاه شدن عضو (کانگرن )
بطوریکه گفته شد در این بیمارى خون به عضو مربوطه نمى رسد لذا تغذیه مختل شده ، کم کم باعث پوسیدگى و مردگى نسوج آن مى گردد که در وحله اول بایستى هر چه زودتر داروهائى که باعث انبساط عروق مى شوند داده شود. در مراحل پیشرفته ، بیمارى لاعلاج شده گاهى لازم مى شود که عضو قطع گردد.
داروهاى زیر در مراحل اولیه بیمارى مؤثر است
زخم را با آب جوشانده پى زر (نى هاى رودخانه ) بشویند یا شستشوى زخم را با آب جوشیده گزنه ادامه داده ، سپس روى آن کوبیده پوست و برگ انجدان بپاشند و مرهم زیر را روى تومور یا زخم قرار دهند.
نسخه :
مغز گردوى سوخته ۵ دانه
مردار سنگ ۱۰ گرم
وسمه ۵ گرم
صبر زرد ۵ گرم
خون سیاوشان ۵ گرم
آنزورت ۱۰ گرم
همه را نرم کوبیده در ۱۰۰ گرم روغن زیتون پخته ، ضماد بمالند.